Saturday, January 29, 2011

dirimu tiada ganti :(

27/1/2011...
bru nk happy2 sbb s0k(hr jumaat) nk balek umh f0r midterm holiday,,petang yg suram kul6.45pm trime pnggilan drp sepupu khabar sedih dr kampung tmpt kelahiran aku,perak... "tok wan da xde" serta merta air mata ku mngalir tnpa aku sedari... Ya Allah, kau kuat kan lah ht ku..bru kini ku tau bgaimana perasaan org ln yg sblm ni khlangan org yg t'syg lam hidup bt selama2nya,,seumur hidup aku,aku xpenah ase cmni...aku xdpt nk kawal perasaan sedih yg t'amat sgt,,dlm fikiran aku, aku hnye pk nk balik kmpng,nk sgt2 tgk arwah sblm dia d kebumikan... tp waktu 2 aku ase hasrat aku 2 mmg xkn t'capai...pahang ke perak,sgt jauh...lg p0n aku nk balik nek pe ??? buntu....redha n b'doa dr jauh jer yg mampu aku lakukan...nk sgt2 tgk arwah,,mntk tlg sepupu send gamba arwah tp org kt sna kata haram,,then ayh k0l,,aku ckp kt ayh aku nk balik kmpng mlm 2 jugak nek bas tp ayh xbg sbb risau plak aku nek bas ses0rng then ayh ckp xpela ayh akn send gamba sbb kesian kan aku,ape yg di0rng ckp ayh bt xtau then ayh send gamba arwah,thanks ayh... tp sgt2 t'kejut sbb arwah kurus sgt sbb kali t'akhir aku jmpe arwah mse rye hr 2 xdela kurus smpai mcm 2 b'ckp blh even b'jalan p0n blh...aku yg dr td menangis tp lps tgk gmba 2 lg kuat aku meraung,sedih sgt2...
28/1/2011...
tp doa aku tuk tgk arwah bt kali t'akhir t'makbul jugak,alhamdulillah... thank a l0t 2 my abg n his twin yg b'susah pyh drive dr puc0ng ke jengka tgh2 mlm...tepat kul3am my abg n his twin smpai d uitm kampus jengka,alhamdulillah lg sbb di0rng smpai dgn selamat then ter0s grak ker puc0ng...kul8am gerak ker perak wif my sista,her husband n irfan... ayh ckp tok wan d kebumikan kul11..dlm ht,sempat ker kami nk tgk arwah ??? airmata mngalir lg entah yg kali ke brpa...sgt2 t'kilan if xdpt tgk dia...dlm ht b'doa n pd mse yg sme msj ayh utk tau keadaan d sne,,sgt2 sedih if x sempat tgk arwah...arwah sgt baik dgn aku dia xpenah mrh aku smpaikan mak sedara aku ckp yg aku ni cucu kesyngan dia sbb waktu kecik dlu bila dia nk kua dia msti bwk aku smpaikan cucu2 lain jealous,,haha... 'awang',,pnggilan ni mmg aku xkn lupa,, sbb arwah yg pnggil aku dgn gelaran ni sbbnye aku waktu kecik2 perangai cam lelaki,sgt lasak,ape jer yg sepupu lelaki aku bt aku j0in,tngkap ikan lam parit,lastik burung,men kt bendang,nek beskal pusing kmpung tgh2hari buta.. sampaikan lau time arwah bwk aku jln2 pegi umh kwn2 dia mesti dia suh kwn2 dia teka yg aku ni lelaki ker p0mpuan,hehe...klaka lak bila ingat balik...tepat kul11,kami smpai d kawasan p'kuburan n alhamdulillah jenazah msh d msjid tuk d sembahyang kan,,t'makbul doa aku tuk tgk arwah wt kali t'akhir..xlme lps 2 van jenazah smpai,aku xdpt mnahan sebak,setitis demi setitis airmata aku jatuh wlaupun aku da sdaya upaya menahan,skali lg aku kalah dgn perasaan aku sndri...aku hnye tgk dr jauh xsnggup asenye aku nk tatap wajah arwah dkt2.. fikiran entah hlg kemna n tbe2 t'ingt waktu arwah bwk aku pegi kubur ank dia mse aku kecik dulu,adik kpda ayh aku,mnggal mse kecik..mse 2 aku kecik lg tau jela dak kecik lau tgk kubur msti laa takot enn.. aku ikt jer arwah rapat2 sbb aku tak0t sgt mse 2,bersih2kan kwsn kubur 2 then nk balik da nek ats moto arwah suh aku trun skjp sbb de l0pak air,,tp aku xnk trun mse 2 sbb aku sgt2 tak0t sbb da lme kami duk kt situ,then arwah ckp,,jgn tak0t sgt kubur ni xde pe2 la,de tulang2 jer dlm 2 dan lps ni tok wan p0n akn jd spt apa yg tok wan ckp  dulu.. :( .... org rindu tok wan,kini hnya pusara shja yg mampu aku pergi pd pagi raya tuk melepaskan rindu :( semoga tok wan tenang d sana ,, Amin....

                                 dalam kenangan Mat bin Darus ,(1934-2011)

Thursday, January 27, 2011

suatu petang yg sgt DOWN !!!

Assalammualaikum...
27 hb jan........... finally i have my 0wn bl0g :) ... credit t0 adek ro0mmate,dayah..c0z b'susah pyh m'beri tunjuk ajr,,haha... excited sgt nk de bl0g tp xtau cmne nk gune,memalukan jer,,haha..xpe2,,sume 2 blh blaja...emm citer sal blaja,,, blaja bkn laa perkara yg mudah,stp org ade kelebihan dan kekurangn,begitu juga aku,se0rng insan lemah tp selemah2 aku , aku akn cuba sedaya upaya mngatasi kelemahan aku...chewahh ayat,,hahaha...hr ni hujan trun m'basahi bumi se0lah2 memahami segalanya,,, terasa dri sgt lemah di antara semua org,,sgt2 !!! tp ku cuba memujuk ht spya b'sabar,semua 2 adalah dugaan hidup... it is just the beginning !!! every ten th0usand miles step started with one step ... i kn0w i can do for the rest of my life... majulah azie tuk negara ! yeahhhh !!! hohoho... n0 more d0wn,time 2 cheer up myself,it is n0t the end of life... s0k balek umh,,yeayyyy.... happy,happy,happy time!!! happy h0lidays n happy chinese new year all.... ;)